Mitropolitul Onufrie al Ucrainei a participat la un parastas alături de schismaticul Filaret și greco-catolici din Ucraina

Știre preluată de pe agenția de știri Romfea.gr, aparținând ecumeniștilor:

https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/25343-koini-epimnimosuni-deisi-apo-patriarxeio-kiebou-kai-ounites-tis-oukranias

Sâmbătă, 24 noiembrie, la Kiev, Filaret Denișenko, întâistătătorul așa-zisei „Patriarhii a Kiev-ului”, cu care Patriarhia Ecumenică a acceptat să fie în comuniune, împreună cu liderul confesiunii greco-catolice din Ucraina, așa-zisul Arhiepiscop Sviatoslav Șevciuk, s-au reunit în cadrul unei slujbe de pomenire.

Cei doi așa-ziși ierarhi, purtând veșminte de ceremonie, s-au rugat împreună cu prilejul comemorării evenimentelor naționale dedicate Holodomorului (foametea în masă din Ucraina în perioada anilor 1932-1933). [foto 1]

Alți clerici, membri ai “Patriarhiei de la Kiev” și ai confesiunii greco-catolice din Ucraina au fost, de asemenea, prezenți la eveniment. [foto 2]

La ceremonie au participat și ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina din jurisdicția canonică a Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine și Mitropolitul Antonie de Borispol și Brovary, fără a fi îmbrăcați în odăjdii. [foto 3]

A doua zi, duminică, 25 noiembrie, Filaret a avut o întâlnire oficială cu Arhiepiscopul greco-catolic Sviatoslav Șevciuk [foto 4], în timpul căreia ierarhul papistaș i-a oferit schismaticului Filaret o versiune în facsimil a Evangheliei din Galiția, datând de la 1144, editată recent, prilej prin care și-a exprimat încă o dată speranța pentru menținerea unității dintre creștinii ortodocși din Ucraina și greco-catolici.

“Uniații susțin și privesc în mod pozitiv toate procesele care conduc la consolidarea Ortodoxiei în Ucraina. Dar nu participăm la ele, deoarece le considerăm o problemă internă a ortodocșilor. În același timp, vom căuta să menținem relații de prietenie cu toți frații noștri ortodocși, să înaintăm împreună spre restaurarea unității pierdute a Bisericii, după cum reiese din Evanghelia din Galiția, perioadă cheie din istoria Ucrainei”, a spus Arhiepiscopul greco-catolic Sviatoslav.

Potrivit informațiilor din așa-numita “Biserică Ortodoxă Autocefală a Ucrainei”, în timpul vizitei sale din 15-17 noiembrie la Kiev, Mitropolitul Emmanuel al Franței (Patriarhia Ecumenică) a interzis ierarhilor ucraineni să organizeze și să aibă întâlniri publice cu episcopii greco-catolici din Ucraina, să facă poze cu ei și să ia masa împreună cu aceștia atunci când este convocată sesiunea consultativă.

Interzicerea fotografiilor împreună cu greco-catolici se datorează, de asemenea, absenței celor doi lideri ai Patriarhiei de Constantinopol de la evenimentele naționale, care sunt atât de importante pentru Ucraina.

În 2017, un scandal din cadrul Bisericii a fost iscat de o fotografie cu Arhiepiscopul Daniel de Pamfilos, care a participat la slujba de pomenire în memoria victimelor Holodomorului, împreună cu romano-catolici și greco-catolici [foto 5].

foto 1: Patriarhul schismatic Filaret a slujit un parastas împreună cu greco-catolicii din Ucrania.
foto 2: În dreapta lui Filaret sunt alți clerici schismatici, aflați în subordinea sa, dar și greco-catolici.
foto 3: Împreună cu schimsaticul Filaret și cu greco-catolicii, participă la parastas și Mitropolitul Onufrie, alături de Mitropolitul Antonie de Borispol și Brovary.
foto 4: Arhiepiscopul papistaș Sviatoslav Șevciuk îi dăruiește lui Filaret o Biblie datând din 1144, cel mai probabil modificată de ereticii uniați din acea vreme.
foto 5: În 2015 Arhiepiscopul Daniel de Pamfilos a participat la slujba de pomenire în memoria victimelor Holodomorului, împreună cu romano-catolici și greco-catolici.

2 Comments

  1. Mai baiete….cum ramane cu Chirila care il lauda pe ep. Longhin ? Iar ep. Longhin spune despre mitropolitul Onufrie ca este sfant !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*