„Trebuie să purcedem la o respingere hotărâtă a ecumenismului și nu trebuie să avem nicio comuniune cu adepții lui. Calea noastră nu este și a lor. Trebuie să spunem acest lucru cu hotărâre și să îl arătăm prin faptele noastre. Vine spre noi o epocă a adevăratei mărturisiri de credință, e epocă în care probabil vom rămâne singuri și prigoniți.
Datorită faptului că toate Bisericile Ortodoxe locale au intrat deja în rândurile „Consiliului Mondial al bisericilor” și prin aceasta au trădat Ortodoxia, a venit vremea deplinei noastre îngrădiri (de ecumenism – n.trad.).
Nu putem și nu trebuie să avem nicio comuniune cu apostații adevăratei Ortodoxii și trebuie să fim pregătiți, dacă va fi necesar, să ne retragem în „catacombe.” Postura noastră de luptători și mărturisitori ai adevărului curat și neprihănit al lui Hristos ne conferă o mare responsabilitate, mai mult decât oricând altcândva în trecut.
Trebuie să ne amintim întotdeauna faptul că un păstor adevărat al adevăratei Biserici a lui Hristos nu poate niciodată și nu trebuie să aibă niciun alt interes decât acela al râvnei curate pentru slava lui Dumnezeu și pentru mântuirea turmei lui – numai spre aceasta trebuie să se concentreze toate gândurile lui, toate simțămintele și acțiunile sale, întotdeauna.”
(fragment dintr-un text al Arhiepiscopului Averchie Taușev, scris în anul 1969)
Sfântul Ioan Maximovici cu Arhiepiscopul Averchie
Sursa – https://synaksiorthodoxon.blogspot.com/2019/01/blog-post_12.html
traducere din limba greacă de
pr. Ciprian Staicu
sursa: prieteniisfantuluiefrem.ro/2019/01/13/sfantul-ierarh-ioan-maximovici-despre-ecumenism/
Notă: autorul textului este de fapt Arhiepiscopul Averchie de Jordanville
Sursa reală a textului:
Să respingem hotărât ecumenismul și să nu avem nicio comuniune cu adepții lui!
…….
(fragment dintr-un text al Sfântului Ioan Maximovici, scris în anul 1969)
Sfântul Ioan Maximovici a trecut la Domnul la data de 02 iulie 1966, deci textul nu poate să fie scris în anul 1969. Rog verificați și corectați data publicării textului susmenționat. Binecuvântați!