Câteva gânduri pe marginea sofismelor introduse de Mihai-Silviu Chirilă

Dragă domnule Chirilă,

Noi niciodată nu am avut nimic personal de împărțit cu ÎPS Longhin, cu ÎPS Serafim de Pireu, cu episcopii bulgari sau cu alții. Drept dovadă e faptul că am fost împreună cu ei timp de mai bine de un an de zile de la sinodul din Creta.

https://ortodoxlogos.ro/2018/11/06/calomniatorii-demagogi-si-instigarea-impotriva-adevarului/

Nu i-am osândit, ci am încercat să ne trezim cu toții și să începem drumul mărturisirii. Ei au fost cei care au început să ne numească schismatici. Au inventat cele mai spectaculoase sofisme, deși nu am făcut nimic schismatic.

https://youtu.be/HmBqbMyxtJU

Noi am accentuat faptul pe care îl mărturisesc toți Sfinții Bisericii, că nu putem pomeni un episcop eretic la Sfânta Liturghie. Nu îl putem pomeni pe Bartolomeu, cum fac episcopii bulgari, nici pe prea-ecumenistul Chiril, cum fac ÎPS Longhin și Onufrie.

Uitați din vedere un lucru foarte important: Canonul 2 al Sfântului Atanasie spune că acești episcopi și credincioși în comuniune cu ereticii necondamnați s-au pocăit pentru comuniunea cu ereticii necondamnați. Aceasta este esența Canonului, pocăința lor. Canonul nu îi numește pe ei ortodocși, ci arată că s-au lăsat târâți în erezie, dar mai târziu s-au pocăit. După cum și Aaron și poporul evreu nu aduceau jertfe lui Dumnezeu, ci jertfeau idolilor în pustie atunci când au făcut vițelul de aur. Dar acesta a fost atunci răul cel mai mic, pentru învârtoșarea inimii lor. Cine i-ar fi putut numi slujitori ai Domnului pe cei ce s-au închinat vitelului de aur în pustie? Cine i-ar fi putut numi ortodcși pe părtașii ereticilor, pe cei ce de voie sau de nevoie au devenit eretici, părtaș însemnând adept al ceva, părtaș la erezie însemnând eretic fără doar și poate.

Încurcați cuvintele domnule Chirilă, starea de fapt a lucrurilor este ceva, pocăința pentru acele lucruri este altceva.

Putem risca oare să îi îndemnăm pe oameni să fie în comuniune cu episcopi care pomenesc pe eretici, cum fac preotul Matei Vulcănescu și preotul Claudiu Buză, împreună cu preotul Macarie Banu, care pomenesc eretici când slujesc cu ÎPS Longhin la Bănceni?

https://youtu.be/7y3IOiNWtGY

Dacă acei credincioși nu vor mai apuca acel sinod ortodox de care ziceți, și vor muri în erezie, puteți să le spuneți sigur că se vor mântui fiind în erezie, fiind în comuniune cu ereticii prin pomenirea lor și a credinței lor eretice la Sfintele Slujbe? Le garantați dumneavoastră mântuirea? Numiți-i schismatici și pe Sfinții Părinți care nu au vrut să se spurce nici măcar cu alimentele trimise de ereticii necondamnați, dacă vreți!

Oare cei care s-au închinat vițelului de aur nu ar fi ajuns în focul cel veșnic dacă ar fi murit în acea stare?

Erezia este demult prezentă, domnule Chirilă. Ecumenismul a început acum peste 115 ani. 115 ani de iconomie, conform Canonului Sfântului Atanasie. Dar poate unii doresc să facă pocăință acum. O dată pentru totdeauna să renunțăm să mai jertfim idolilor de orice fel, ci să slujim Dumnezeului Celui Viu.

1 Comment

  1. Bre oameni buni uitati-va si observati cat de sarlatani e acest Chirila , cate barfe , cate minciuni scate acest obraznic pe gura lui ,nu-i este rusine de niste parinti cu parul alb in cap, asta face ziaristica din lupta noastra , mai omule nu-ti este frica de Dumnezeu ca o sa te bata peste gura aceea obraznica ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*