Biserica Ortodoxă a Georgiei: Pandemia coronavirus nu justifică interzicerea Sfintei Liturghii

 

„Când Eu voi zice păcătosului: “Păcătosule, vei muri”, şi tu nu-i vei grăi nimic, ca să vesteşti pe păcătos să se abată de la calea lui, atunci păcătosul acela va muri pentru păcatele sale, iar sângele lui îl voi cere din mâna ta.” Ezechiel 8, 33

 

Biserica Ortodoxă a Georgiei a decis să nu urmeze apelurile medicilor și ale reprezentanților altor credințe dar nu va comenta acțiunile altor biserici. (Ar fi trebuit să îi mustre mai mult pe ierarhii hulitori din alte biserici locale, dar luarea de atitudine a Bisericii Georgiei este o faptă care poate fi un îndemn de luare-aminte. Și o chemare spre trezire și înaintare pe calea ieșirii din compromisurile de credință. -n.t.)

După o discuție de șapte ore în spatele ușilor închise, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene a decis să nu facă modificări la slujbele și ritualurile bisericii. Pandemia coronavirus, potrivit întâistătătorilor clerului, nu este o bază suficientă pentru schimbarea tradițiilor vechi de secole și cu atât mai mult pentru oprirea oficierii Sfintei Liturghii. Poziția patriarhului a fost exprimată de secretarul de presă al conducerii Bisericii Ortodoxe Georgiene, protopopul Andria Dzhagmaidze.

Mai mult, în ceea ce privește decizia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu privind încetarea temporară a oficierii Sfintei Liturghii, potrivit unui membru al Sfântului Sinod, mitropolitul de Akhalkalaki și Kumurasky, Nikoloz (Pachuashvili), Biserica Ortodoxă a Georgiei nu este obligată să urmeze alte decizii, decât ale sale. Acesta este principiul autocefaliei, a menționat episcopul Nikoloz:

„Biserica Ortodoxă Georgiană este o biserică locală și suntem membri ai unei singure familii ortodoxe. Autocefalia înseamnă însă că în interiorul bisericii noastre, adică pe teritoriul nostru, luăm toate deciziile în mod independent. Prin urmare, nu vom comenta acțiunile altor biserici, deoarece acest lucru se aplică teritoriilor lor. Sunt acceptate pe baza situației specifice la fața locului și nu vom fi de acord cu nimeni în prealabil. Am decis așa.”

Decizia a fost luată în ciuda faptului că șeful Centrului pentru controlul bolilor Amiran Gamkrelidze s-a întâlnit cu membrii sinodului cu o zi înainte. Potrivit acestuia, el a adus ierarhilor bisericii informații despre situația odată cu răspândirea coronavirusului și a precizat că adunarea unui număr mare de oameni în interior este extrem de periculoasă:

„Ieri, personal am participat la o întâlnire pe această temă cu membrii sinodului, cu Sfinția Sa. Și am împărtășit recomandările noastre cu privire la sănătatea cetățenilor noștri. Aceasta este în primul rând igiena și menținerea distanței (limbaj ateist – n.t.)acestea sunt principalele noastre arme (armele creștinului sunt credința, rugăciunea și mai presus decât orice Cinstitul Trup și Scumpul Sânge al Mântuitorului – n.t.) în lupta împotriva virusului. Patriarhia și-a exprimat intenția de a urma cât mai mult recomandările medicilor. “

Cu toate acestea, Mitropolitul Nikoloz consideră că spațiul din catedrale este suficient pentru ca enoriașii să se simtă în siguranță:

„Nu există niciun dezacord în sinod sau vreo îndoială cu privire la faptul că infecția poate fi transmisă printr-o linguriță pentru Sfânta Împărtășanie. Iese din discuție. Prin urmare, indiferent de ce se întâmplă, nu poate exista nicio schimbare. În ceea ce privește problema cultului, recomandările noastre sunt să urmăm recomandările Ministerului Sănătății (aici se vede o doză de compromis, un oarecare grad de supunere a bisericii față de statul secularizat -n.t.). Dar nu putem interzice credincioșilor să asiste la slujbe. Chiar dacă am fi spus acest lucru, credincioșii adevărați nu l-ar fi acceptat niciodată. Există suficient spațiu în catedrale pentru ca oamenii să păstreze distanța (același secularism – n.t.), dar există disponibile și anumite sume de bani, este de preferat să se instaleze sisteme audio în toate parohiile care să le permită enoriașilor să asculte slujbele în aer liber (acești ierarhi ar trebui să învețe să vorbească mai mult despre puterea lui Dumnezeru, și să își pună mai puțin nădejdea în bogății și în stăpânirea secularizată- n.t.). 

În timp ce Biserica Ortodoxă a Georgiei insistă că credința va proteja turma mult mai bine decât urmând recomandările medicilor, Consiliul musulman al Georgiei, dimpotrivă, a decis să urmeze sfaturile epidemiologilor.

Începând de astăzi, cultul în masă în moschei a fost întrerupt în toată țara. În special, rugăciunile tradiționale de vineri au fost anulate.

Îi îndemnăm pe musulmanii care trăiesc în Georgia să rămână calmi, optimiști (îi îndemnăm să se boteze și să vină la ortodoxie grabnic, cât mai este timp – n.t.) și să nu intre în panică, să respecte pe deplin recomandările date de autoritățile sanitare și să creadă în Atotputernicul”, se arată în declarația oficială a Oficiului Musulmanilor din Georgia.

În comunitatea de experți, Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene nu a fost surprinsă. După cum a menționat teologul Gocha Mirtskhulava, judecând după faptul că, în cursul discuțiilor de astăzi, niciunul dintre ierarhii din vârf ai bisericii nu avea de gând să ridice problema modificării temporare a slujbelor, nu a meritat să aștepți concesii serioase de la Biserica Ortodoxă Georgiană (concesii și compromisuri vor face toți cei căldicei și vicleni, cum vor ajunge „toți cei care locuiesc pe pământ” – după cum se vede în cartea Apocalipsei, mai jos vom arăta și tâlcuirea – n.t.)

Sursa știrii: spațiul virtual

Alte știri asemănătoare:

 • Georgia Today: 

‘No Changes to be Made in Holy Communion Rite’

http://georgiatoday.ge/news/20060/No-Changes-to-be-Made-in-Holy-Communion-Rite

aceesat la data de 21 martie 2020

 • Radio free Europe:

‘Coronavirus Vs. The Church: Orthodox Traditionalists Stand Behind The Holy Spoon’

https://www.rferl.org/a/coronavirus-vs-the-church-orthodox-traditionalists-stand-behind-the-holy-spoon/30492749.html

aceesat la data de 21 martie 2020

„Feriţi de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.” (Matei 7, 15)

Să ne ferim de ereticul papa Francisc! Dumnezu sa le dea luminarea mintii ierarhilor georgieni, să lupte si cu erezia ecumenistă!

Nota redacției OrtodoxLogos:

Din tâlcuirea Capitolului 13 din Apocalipsă:

(stih 14) Și-i amăgește pe cei ce locuiesc pe pămînt prin semnele ce i s-a dat să le facă înaintea fiarei,

„Și-i amăgește pe cei ce locuiesc pe pămînt […]” / Îi va înșela pe cei cărora le place pururea viața pămîntească, căci pe cei cu viață în cer nu-I amăgește mintea, fiind întăriți întru înainte-vestirea venirii lui.

-din „A Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Tîlcuire la Apocalipsă, adică la descoperirea Sfîntului Apostol și Evanghelist Ioan Bogoslovul (Teologul) împodobită cu felurite însemnări din mai mulți Sfinți Părinți”; îndreptarea tălmăcirii și notele: Florin Stuparu, ediția a doua, ed. Sophia 2016

Nu uitați să spuneți rugăciunea: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”, cu voce tare sau în șoaptă.

Experiențe ascetice: Sfântul Ioan Scărarul despre rugăciunea cu numele lui Iisus

2 Comments

 1. Doamne Ajuta Tuturor Romanilor de Pretutindeni si Intregii Omeniri 🙏😇Doamne Ajuta Tuturor Romanilor de Pretutindeni si Intregii Omeniri 🤗🙏😇Sa Dam cu Mir prin Case si Sa Facem Semnul Crucii🙏Amin😇🙏🤗Sa Fim Responsabili fata de noi si semenii nostri🙏😇#StamAcasa si #NeRugam 🙏😇😘

  • Mergem la biserică dacă avem posibilitatea să ajungem, ignorându-i pe stăpânitorii hulitori și atei și ne spovedim și ne împărtășim cu Sfintele și de viață făcătoarele lui Hristos Taine, fie și cu prețul unui conflict cu autoritățile. Sfinții închisorilor din România și Sfinții Sfințiți Mucenici din Rusia mărturiseau deschis împotriva fiarei hulitoare de Hristos, bolșevismul ateist blasfemiator și satanic. Domnul să ne dea umilință și căință pentru păcate.

   Cu nădejde în mila lui Dumnezeu pentru păcătoșii care vor să se pocăiască,

   Ioana Bărboi

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*