Datori suntem a trăi ca şi cum am fi în toate zilele întrebaţi şi cercaţi pentru viaţa noastră, de însuşi Domnul Dumnezeu

Un bătrân oarecare a adormit în Domnul şi peste puţină vreme iar a înviat, iar fraţii au început a-l întreba, să le spună, ce a văzut acolo. El le-a răspuns, zicând: fiilor, eu acolo încă n-am apucat să merg să văd ceva, decât am auzit ţipete şi vaiete, cu glasuri de mulţime de noroade strigând: vai şi amar mie! Aşa ni se cade şi nouă pururea a plânge în viaţa aceasta şi a zice: Vai! Vai! Şi: amar mie, că am scârbit pe Domnul Dumnezeul meu!

Întrebat-a un frate pe un bătrân oarecare, zicând: ce să fac, părinte, să mă mântuiesc? Bătrânul i-a răspuns: mergi, fiule şi şezi cu linişte şi cu tăcere în chilia ta şi sileşte-ţi inima să plângi şi să verşi lacrimi din ochii tăi! Aşa fă şi te vei mântui.

Zis-a un bătrân oarecare: la înfricoşata a doua venire a lui Hristos, după învierea morţilor, de s-ar putea să mai moară oamenii toţi, ar muri de frică şi de marea spaimă ce va fi atunci. Că înfricoşat este a vedea cerul desfăcându-se şi Dumnezeu arătându-se cu mânie şi urgie, cu oaste de îngeri fără număr; şi toţi oamenii câţi s-au născut pe pământ, de la Adam până atunci, împreună de faţă vor sta, aşteptând fiecare hotărârea la judecată. Pentru aceea, acestea gândindu-le pururea şi aşteptându-le noi, datori suntem a trăi ca şi cum am fi în toate zilele întrebaţi şi cercaţi pentru viaţa noastră, de însuşi Domnul Dumnezeu.

pateric.ro/pentru-grija-sl-plangere/

3 Comments

 1. “De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te; Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.”(Tit 3, 10-11)
  Ce fac cei care, pe de-o parte ii socoteste pe ecumenisti ereticii iar pe de alta parte ii vad pe acesti ca facand in continuare parte din Biserica?: Schimba Evanghelia, se impotrivesc celor invatate de Sfantul Apostol Pavel, nu le spun credinciosilor sa se fereasca de eretici ci ii indeamna sa mearga la capistele necurate ale ecumenistilor, pe care inca le mai considera biserici, si sa participe la slujbele necurate ale ecumenistilor. Ei nu tin seama de faptul ca liturghia ecumenistilor nu mai are nici o valoare si ca de fapt la mincinoasa epicleza a liturghiei eretice, datorita credintei ratacite in care se afla, necuratii clerici ereticii il invoca de fapt pe diavol, caci acestia nu-l mai au capetenie pe Hristos ci pe diavolul: ” S-ar cuveni ca acestora nici să nu li se răspundă, după îndemnul Apostolului: «Pe omul eretic după întîia şi a doua sfătuire, ocoleşte-1, ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi păcătuieşte, osîn-dindu-se pe sine însuşi» (Tit, 3,10-11); mai ales că şi proorocul zice despre aceştia: «Nebunul va grăi cele nebune şi inima lui va cugeta cele deşarte» (Isaia, 32, 6). Căci aceştia, asemenea căpeteniei lor, umblă şi ei împrejur ca leii, căutînd să înghită pe careva din cei simpli (I Petru, 5, 8).”(PSB 16, 180).
  Mai pot fi considerati pastori cei care-si mana turma in gura lupilor si leilor, mai au astia grija de turma incredintata lor de Hristos?

 2. “ce împărtăşire are lumina cu întunericul? Şi ce învoire este între Hristos şi Veliar sau ce parte are un credincios cu un necredincios?”-1Corinteni 6, 14, 15.
  Nici o invoire nu exista intre Hristos si Veliar, si nimic nu are in comun un credincios cu un necredincios. Daca un credincios are putea avea ceva in comun d. p. d. v. eclesial cu un necredincios, atunci ar insemna ca si intre Hristos si Veliar exista partasie, iar lumina, duhovniceste inteleasa, are impartasire cu intunericul, ori asa ceva nu exista, iar cei care cred ca poate exista o asemenea impartasire aceia schimba intelesul Evangheliei, urmand de fapt o alta evanghelie.

 3. Daca nici la Manastirea Sihastria pe langa Parintele Cleopa nu s-au ridicat duhovnici care azi sa fie intariti/capabili sa stea impotriva celor care ataca Biserica, atunci de unde? Ce a spus Parintele Cleopa ca va fi la Manastirea Sihastria dupa trecerea sa din aceasta viata?: ”Ziduri, ziduri!”. Dupa plecarea ultimului mare duhovnic Parintele Iustin Parvu, cine sa se mai opuna nelegiuitilor? Cine mai are azi autoritate duhovniceasca asa cum au avut-o marii duhovnici?
  Cu toti am vazut atitudinea oscilanta a lui Simeon Zaharia de la Sihastria. Ce spunea la un moment dat?: „ACUMA CÂND O SĂ VIE, AM SĂ-I SPUN RĂSPICAT: ÎNALT PREASFINȚITE[Teofan], TREBUIE SĂ RENUNȚAȚI LA CEEA CE AȚI FĂCUT; NEAPĂRAT! DACĂ NU…, GATA, NU MAI PUTEM: ÎNTRERUPEM POMENIREA!”, dupa care s-a rasucit. Nici incurajarea venita din Athos, de la Parintele Iulian, nu l-a facut sa se dezica de ecumenisti: “Părinte Simeon, blagosloviți!
  Ne-am bucurat cu toții și ne-am umplut de nădejde auzind mărturisirea ta cea dintâi, în care ai spus că trebuie să ținem credința neschimbată așa cum am primit-o de la Sfinții Părinți.
  Ne-am folosit cu toții și ne-am întărit în nădejde, auzind la sfinția ta că nu recunoști sinodul din Creta ca ortodox și nu ești de acord cu ierarhii care au semnat în favoarea ereticilor, dându-le drepturi de biserică.
  Toată lumea a prins curaj, să mărturisească fără frică, văzând că mai sunt bătrâni statornici, care să apere Biserica chiar cu prețul vieții lor.
  N-a trecut mult și bucuria noastră s-a schimbat în mâhnire văzând cum te-ai lăsat influențat de cei mari, care te-au îndemnat să te dezici de mărturisirea cea dintâi și să zici ca ei, care au nesocotit sfintele Soboare a toată lumea și luptele pline de sânge ale sfinților, care au păstrat mireasa lui Hristos, care este Biserica, fără pată sau zbârcitură, după cum ne învață Apostolul Pavel.
  Te rog, ca un bătrân cu care te-ai nevoit atâția ani împreună, să iei aminte și să nu te mai schimbi în cele ce le spui către creștini, căci nu e de joacă cu cele ale credinței.
  Fii deci statornic în mărturisirea cea bună pe care ai dat-o întâi împotriva celor care au trădat Biserica din interior luând parte și semnând la sinodul din Creta.
  Ține bine și neschimbat ceea ce ai primit de la Domnul, ca să poți spune acum, la sfârțitul vieții, împreună cu Sfântul Apostol Pavel:
  „Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit.„ II Tim. 4; 7
  Am scris aceastea cu mâna mea, Ieroschimonah Iulian Prodromitul.
  12 Dec. 2016”.
  Daca Sfintii Bisericii se impotriveau pana la sange ereziilor aparute in vremea lor, crestinii de azi nu sunt in stare macar sa rupa comuniunea cu ereticii? Ca azi nimeni nu te pune in streang sau pe rug, sau capul pe butuc, s-au sa te rupa in bucati daca te desparti de eretici. Daca nu sunt in stare sa rupa comuniunea cu ereticii, ce vor face daca apuca vremea lui antichrist cand va fi cea mai mare inselare urmata de cea mai crunta prigoana care a fost vreodata?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*