Ortodoxia este Adevărul, care ar trebui să schimbe total viaţa omului

A fost tradus “Cursul de supraviețuire ortodoxă” al Părintelui Serafim Rose.

Îl puteți descărca și de aici:

Traducerea completă a Cursului de Supraviețuire Ortodoxă de Părintele Serafim Rose –
http://karamazov.ro/images/stories/1.pdf

Să ne fie de folos!

 

În introducerea cursului (de supraviețuire ortodoxă – n. n.), Părintele Serafim afirma:

„O mare primejdie a vremurilor noastre şi mutarea celor care vin spre ortodoxie este ceva ce s-ar putea numi, într-un limbaj foarte coborât, fenomenul ‘maimuţărelilor spirituale’, adică, oameni care sunt ortodocşi pe dinafară şi chiar se mândresc că sunt foarte corecţi în ortodoxia lor, dar în lăuntrul fiinţei lor nu s-au schimbat deloc, nu sporesc în ortodoxie şi rămân în esenţă o parte integrantă a lumii moderne, care se află înrădăcinată în anti-creştinism. Întrucât aceştia nu sporesc, ei nu-şi dau seama în ce conflict puternic se află adevărata ortodoxie cu lumea pe care încă nu au lăsat-o în urmă. În sens opus, convertirea la ortodoxie trebuie să fie totală; ea trebuie să afecteze tot ceea ce se făptuieşte, felul de a se privi lucrurile şi sistemul de valori la care raportează tot ce există în viaţa omului.

Altfel, ortodoxia devine o sectă în plus, deosebindu-se doar la suprafaţă de celelalte secte cum ar fi mormonismul. Dacă cineva se uită la toate sectele, acestea se află toate la acelaşi nivel; întrucât toate sunt uni-dimensionale şi nu au nimic mai profund; ele diferă numai într-atât cât au dogme diferite. Dacă ortodoxia este una dintre acestea, atunci ea nu este adevărul, ci o sectă între toate celelalte. Dar ortodoxia este cu precizie Adevărul, care ar trebui să schimbe total viaţa omului. De aceea, pentru a avea această imagine a lumii total ortodoxă, omul trebuie să se educe permanent, mergând mai adânc şi mai larg …

Acest curs vrea să se concentreze asupra lucrărilor celor mai importante şi scriitorilor celor mai importanţi care au ajutat la formarea mentalităţii pe care o avem astăzi. Dacă cineva nu este conştient de toate astea, omul poate fi încă ortodox, desigur, dar îl paşte o mare primejdie pentru că circulaţia gândurilor din jurul lui, care s-au format de-a lungul ultimelor opt sau nouă veacuri, îl afectează în mod direct şi omul nu ştie cum să răspundă la ele fără să cunoască unde acestea sunt corecte, unde sunt greşite şi cum au apărut ele.

Omul poate fi într-o poziţie foarte primejdioasă, până şi în situaţia unui ‘ortodox fundamentalist’ care pur şi simplu stă în colţul său şi spunem, ‘O, eu cred aceasta şi orice altceva este rău.’ Desigur, acest lucru este foarte nerealistic, pentru că trebuie să ai contact cu lumea: copiii tăi merg la şcoală, citeşti ziare, ai legătură cu oameni care cred lucruri diferite şi chiar cu ortodocşi care nu ştiu ce cred. Dacă nu-ţi dai seama ce se întâmplă, ortodoxia ta se va infecta, fără să ştii măcar, prin tot felul de idei moderne. Vei merge la biserică duminica şi în tot restul săptămânii vei trăi după un
sistem diferit de valori, care poate fi fatal … Pentru a evita aceasta, trebuie să urmăm sfatul Sfântului Vasile [cel Mare] şi să începem să învăţăm să luăm din lumea din jurul nostru înţelepciunea şi unde este prostie să ştim de ce este prostie.” (Damascene Christensen – Pãrintele Serafim Rose. Viata si opera)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*