O întâmplare minunată din Patericul Egiptean despre îndelunga răbdare a sfinților

 

Motto: “Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviţi celui rău; iar cui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt” (Matei 5, 39)

Si a facut trei ani, venind in fiecare duminica la biserica si facand metanie, se ruga la toti zicand : rugati-va pentru mine ! 

 

PENTRU AVVA NICON

1) Un frate l-a intrebat pe unul din batrani, zicand : cum diavolul aduce ispite asupra sfintilor ? Si i-a zis lui batranul ca a fost unul din parinti, anume Nicon, care locuia in Muntele Sinai. Si iata pe oarecine mergand la casa unui faranit si gasind pe fiica lui singura, a cazut cu dansa. Si i-a zis ei : spune ca pustnicul avva Nicon ti-a facut asa. Si cand a venit tatal ei si a aflat, luand sabia, s-a dus asupra batranului si batand in usa, a iesit batranul. Si intinzand el sabia ca sa-l omoare, s-a uscat mana lui. Si ducandu-se faranitul la biserica, a spus batranilor si au trimis la dansul si a venit batranul. Si batandu-l mult, voiau sa-l goneasca. Si s-a rugat zicand : lasa-ma aici, pentru Dumnezeu, ca sa ma pocaiesc, si despartindu-l pe el trei ani, a dat porunca ca nimeni sa nu mearga la el. Si a facut trei ani, venind in fiecare duminica la biserica si facand metanie, se ruga la toti zicand : rugati-va pentru mine ! Iar mai pe urma s-a indracit cel ce a facut pacatul si a pus ispita asupra batranului. Si a marturisit in biserica ca el a facut pacatul si a zis sa napastuiasca pe robul lui Dumnezeu. Si mergand tot norodul, a facut metanie batranului, zicand : iarta-ne pe noi, avvo ! Si le-a zis lor : de a va ierta, iertati sunteti; dar a ramane aici cu voi nu mai raman, ca nu s-a aflat unui sa aiba dreapta socoteala si sa-i fie mila de mine. Si asa s-a dus de acolo. Si a zis batranul catre fratele : vezi cum diavolul aduce ispitele asupra sfintilor ?

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*