Cum comentăm?

Pr. Ciprian Ioan Staicu: „Cei care ați semnat trădarea Bisericii în Creta, cu semnătura voastră ați aruncat la gunoi harul primit la hirotonie”

 De curând a fost dată publicității o scrisoare deschisă (datată 3 iulie 2016) a unor părinți athoniți către Sfântă Chinotită care se opuneau Adunării eretice din Creta. Primul care o semnează este Gheronda Gavriil Cutlumusiatul de la Chilia Sfântului Hristodul. În această scrisoare părinții cer să se întrunească de urgență Sfânta Chinotită, să fie condamnat Sinodul din Creta ca eretic, anticanonic și tâlhăresc și să se oprească pomenirea patriarhului ecumenic Bartolomeu la sfintele slujbe. Este o scrisoare care a fost tradusă și în limba română, ea fiind semnată și de peste 10 părinți români de la Schitul Prodromu.

Acești părinți deja au fost catalogați ca fiind inculți, singulari, nereprezentativi pentru Athos, înșelați etc. Prigoana împotriva lor este … în desfășurare.

Acum 8 ani mergeam pentru prima oară spre Chilia Panagouda, unde a trăit Sfântul Paisie Aghioritul. Eram cu un părinte român, iar la un moment dat ne-a ajuns din urmă, pe cărare, un domn grec, în vârstă cam de 45 de ani. Ne-a întrebat dacă știm cum ar putea ajunge la Gheronda Gavriil. I-am spus că nu știm, el și-a continuat drumul, însă ne-a impresionat emoția vădită care se citea pe chipul lui, gândindu-se că se va întâlni cu părintele Gavriil. Așa că, ne-am zis, hai și noi după el, poate ajungem la un om al lui Dumnezeu. Grecul l-a găsit, așijderea și noi. De atunci nu pot trece prin Sfântul Munte fără să merg la acest mare mărturisitor al Ortodoxiei, demn urmaș al Sfântului Paisie, cu care a fost vecin (chilia Panagouda fiind la câteva sute de metri de chilia părintelui Gavriil) și al cărui urmaș întru mărturisire este.

În Athos vin mulți pelerini. Cei mai mulți vin zilnic la mănăstirea Vatopedi. În medie sunt cam 100, dar se ajunge și la 300, iar la praznice chiar la mai mult. În schimb, la Gheronda Gavriil, că e vară, că e iarnă, pelerinii care trec să ia un cuvânt de folos sunt între 200-500 ZILNIC. Așadar, ori este vorba de un mare părinte duhovnicesc (deși un simplu monah), ori a înnebunit lumea că îl caută. Cred că prima variantă este cea adevărată.

Așadar, ca să mă exprim ardelenește, cei care acuză semnatarii scrisorii despre care am amintit că ar fi … anormali, să meargă să își facă ei înșiși un consult. Ușurința cu care părintele Gavriil vorbește despre orice temă duhovnicească, mulțimea de citate patristice pe care le știe pe de rost în original (greacă veche) și afluxul continuu de pelerini arată că acest om este CU ADEVĂRAT OM CU MINTEA LUI HRISTOS.

Acum câteva zile i-am călcat pragul. De fapt, l-am găsit la masă. Am așteptat cu pelerinii români cu care eram ca Gheronda Gavriil să termine de mâncat. În două minute a ieșit, ne-a binecuvântat, ne-a spus câteva cuvinte de folos, vreo trei glume pline de tâlc duhovnicesc (din care voi adapta una în final). Apoi, înainte de a se pune la dispoziția următorilor închinători, l-am întrebat:

  – Gheronda, cum vedeți viitorul Ortodoxiei, ținând cont de cele ce se întâmplă? (nu era nevoie să spun prea multe, știm prin ce trece Biserica lui Hristos azi)

  RăspunsDacă vrem să ne mântuim, atunci să condamnăm cu tărie Sinodul din Creta, care a fost eretic și tâlhăresc ! (poate a fost sau nu adevărată minunea despre Sfântul Paisie și îndemnul de a ne împotrivi adunării din Creta; scrisoarea vatopedinului Th. o numește ”înșelare demonică”, dar iată că un om în carne și oase spune răspicat același lucru, deci cu siguranță înșelarea se află în altă parte)

Tot părintele Gavriil a mai spus: Canoanele Bisericii au caracter soteriologic, adică mântuitor. Cei adunați în Creta au călcat în picioare aceste canoane, deci hotărârile acestui sinod nu trebuie acceptate. A adus ca argument și un citat din opera Sf. Gherman al Constantinopolului: ”cei care sunt de același gând cu ereticii vor avea parte de același iad ca aceștia, pentru că Îl hulesc împreună cu ei pe Hristos.” Este clar, domnilor ecumeniști, moș Vasile, moș Ion și alții? (ca să citez pe vlădica Longhin, în predica lui de Rusalii, 2016, când Duhul Sfânt a plecat din Creta și a venit la Bănceni, la omul lui Hristos)

  – Gheronda, unde mergeți acum la slujbă?

Răspuns: Eu merg la slujbă la un părinte vecin, care DEJA nu îl mai pomenește pe ereticul patriarh Bartolomeu.

Probabil unii nu dau doi bani pe acest bătrân. Dar noi DA. Îi sărutăm mâinile, căciPRIN EL NE GRĂIEȘTE HRISTOS !

γερονδα γαβρηλ

Asta a fost tot. A, iertați, să nu uit gluma. Zice Gheronda Gavriil astfel:

”Un tânăr și-a cumpărat un Ferrari. Apoi a venit la un preot ortodox, pentru a-i face slujba de sfințire a mașinii, ca să fie ferit de accidente. Preotul a făcut slujba. După câteva săptămâni a venit tânărul supărat la el și i-a spus: părinte, nu știu ce slujbă ai făcut, nu a fost primită, că am făcut accident. Preotul i-a răspuns: Cu ce viteză mergeai? Cu 280 km/oră, i-a răspuns tânărul. A, dragul meu, i-a răspuns preotul, slujba de sfințire a mașinii este valabilă doar până la 260 km/oră.”

Concluzia mea, ca șofer și umil preot al lui Hristos: Ecumeniștilor dintre ortodocși, o sută de ani ați avut nenumărate șanse să dați mărturia Ortodoxiei în fața ereticilor. Iar voi, cei care ați semnat trădarea Bisericii în Creta, cu semnătura voastră ați aruncat la gunoi harul primit la hirotonie. Iar acum sunteți … în pomul cunoștinței răului (că cel al binelui și al răului a fost în raiul lui Adam)

Auzi, culmea nesimțirii, că altfel nu știu cum să îi spun: arhiepiscopul Ciprului, văzând că nu au semnat cu bună știință mitropoliții Athanasie și Neofit documentul ecumenist de trădare a Bisericii, a semnat el în locul lor.

Acesta este ”harul” de care ”trebuie să facem” ascultare azi: niște mincinoși, șantajiști, oameni mânați de orgolii și de mânie, care ar trage în nebunia trădării lor după ei toată turma lui Hristos în iad, fără să zică nici mâc.

Doamnă Paraschiva, care i-ați scris mitropolitului Teofan, sunteți cu adevărat ucenica Cuvioasei Parascheva.

Frați români, mai ales voi mirenii, este așa de simplu: scrieți scrisori și trimiteți-le la centrele eparhiale, arătați-vă dezacordul și sminteala față de trădarea ierarhilor ecumeniști. Dacă doar noi preoții zicem adevărul, este ca o ”ploaie de vară” cu tunete. Voi sunteți FULGERELE BISERICII.

Cheltuiți un ban, dar sufocați Poșta cu numărul scrisorilor voastre trimise ierarhilor.

Să se înroșească firul internetului de mail-urile trimise secretariatelor eparhiale, să vadă nonșalanții Iude că n-au plecat toți ortodocșii din țara aceasta la cules de căpșuni sau la muncă de sclav prin alte țări, ci NOI vom apăra, din interiorul Bisericii și în ASCULTARE DE ADEVĂR, credința moșilor și a strămoșilor noștri.

Nu vă mai rețin. Aveți de scris o scrisoare, poate chiar două. Este biletul de intrare în RAI al fiecăruia dintre noi.

Iar dacă vreți, trimiteți aceste scrisori și la adresa mea de mail, ciprioan@yahoo.com și le vom publica pe toate pe acest site – până îl blochează iubăreții de minciuni – sau pe alte site-uri netâlhărești, ca nu cumva să le mănânce praful pe undeva…

Doamne ajută!

Pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

8 august 2016

Sursa: Prietenii Sf. Efrem cel Nou

via

lumea-ortodoxa.ro/index.html@p=868.html

5 Comments

 1. Doamne ajuta!

  In ce priveste dreapta credinta noi putem spune doar ce au spus Sfintii Parinti iar parerile noastre personale ar trebui sa se rezume la Invatatura Sfintilor Parinti.
  Ideea de a trimite e-mail-uri sau scrisori ierarhilor care au tradat credinta ortodoxa la Sinodul talhresc din Creta este buna si cred ca fiecare mirean sau cleric a avut o discutie verbala sau in scris cu preotul sau episcopul locului care a acceptat hotararile Sinodului din Creta.
  In ce priveste afirmatia ”ca nu mai exista Har la slujbele ereticilor necondamnati” ar trebui sa ne ferim de aceste afirmatii, pentru ca dupa cum stim Harul Sacramental sau Harul Preotiei nu se pierde decat in urma caterisirii clericilor in urma un Sinod Ecumenic. Afirmatia ca nu mai exista Har la ereticii necondamnati poate duce spre schisma. Noi nu stim decat doar sa ne ingradim de erezie asa cum au facut-o Sfintii Parinti atunci cand Biserica a fost atacata de eretici, sa ne despatimim de patimi si sa marturisim Adevarul in dreapta credinta.
  A aparut un video cu un preot care vorbeste despre erezie si erezia Serghianismului in Biserica Rusa, nu-l cunosc, nu stiu daca este cu adevarat ingradit de erezie, pentru ca unii clerici sunt doar numai cu vorba ingraiditi de erezie dar cu fapta i pomenesc la slujbe pe eretici. Acest preot a vorbit despre Sf. Luca al Crimeei si Lavrentie de Cenigov ca ar facut parte din Serghianism si ca preotii bolsevici iar fi canonizat si nu ar mai trebui sa-i mai pomenim in rugaciunile noastre.
  Eu nu cunosc si nu am informatii despre care preoti rusi au fost cu Serghianismul si care au fost ingraditi cu adevarat de erezie. Intrebarea mea este daca mai citim acatistul Sf. Luca al Creimeei sau sa nu mai pomenim chiar daca sunt trecuti in calendar. Astept un raspuns de la dvs. sau de la Pr. Sava:

  https://www.youtube.com/watch?v=9S9fUbijpv4

  Va multumesc anticipat!
  Doamne ajuta!

  • L-am întrebat mai demult pe părintele Sava despre Sfântul Luca al Crimeei. Acum, poate unele canonizări sunt greșite, nu știu dacă este și cazul Sfântului Luca al Crimeei. Părintele Sava a zis să fim atenți atât la canonizările făcute de ecumeniști, dar și la denaturările făcute de stiliști. Dacă Sfântul Luca are Sfinte Moaște îl putem pomeni, la fel mi-a răspuns părintele Sava și cu privire la Sfântul Ilie Lăcătușu, este Sfânt și îl puteam pomeni și ca Sfânt în rugăciuni!
   Aceasta pentru că uneori și Sfinții mai greșesc, dar nu e o regulă generală, până când cineva nu este proslăvit de Dumnezeu ca Sfânt cu Sfinte Moaște, autentice, ne-falsificate, putem ține acrivia și să îi pomenim doar pe cei care nu au fost în comuniune cu ecumeniștii sau serghianiștii… Sfinții nu se supără dacă ținem acrivia. Trebuie și dreapta socoteală, bineînțeles, deoarece mulți părinți au trăit în aspră prigoană și temniță și Dumnezeu a trecut greșelile cu vederea și i-a proslăvit, dar trebuie și să cercetăm cu acrivie credința celor pe care îi pomenim! Dacă sunt proslăviți de Dumnezeu cu Sfinte Moaște deoarece au îndurat multe persecuții de la atei și în același timp au avut circumstanțe atenuante pentru neștiința lor, neștiință ce i-a determinat să nu întrerupă comuniunea cu serghianiștii sau ecumeniști, atunci îi putem pomeni, deoarece Dumnezeu a arătat lucrarea Harului prim Sfintele Moaște nestricăcioase.

 2. Doamne ajuta!

  Eu nu stiu daca Sf. Luca al Crimeei are moaste sau nu, nu cunosc preotii rusi care au fost cu Serghianismul si de aceea voiam un raspuns de la Pr. Sava. Eu am citit putin din viata lui si am acatistul dar cand am auzit acea predica a parintelui pe care nu-l cunosc dar v-am trimis link-ul mai sus.
  In cautarea mea am gasit un site care vorbeste despre Serghianism si preotii apostati din Rusia si Grecia, site-ul se numeste predaniapatristica.ro nu stiu cui apartine dar o sa va trimit link-ul, poate imi spuneti daca e valabil sau nu.
  https://predaniapatristica.ro/

  Va multumesc pentru raspuns!

  • predaniapatristica.ro aparține unei grupări care susține această eclesiologie a Tainelor invalide.

   Trebuie multă atenție și cercetare, și părinții athoniți se străduiesc să clarifice aceste lucruri. Nefiind din Rusia, poate părintele Sava nu cunoaște toate detaliile despre părinții aflați în comuniune cu serghianiștii, dar se va strădui să se informeze.

   Îmi puteți scrie dacă doriți, la ib.ioana@gmail.com și vă pot transmite datele de contact ale părintelui Sava. Dacă cunoașteți limba engleză, îl veți putea contacta prin aplicațiile Telegram sau Viber.
   Doamne ajută!

   Ioana

 3. Cred ca predaniapatristica.ro apartine Pr. Ioan Miron care sustine ca ereticii necondamnati nu mai au Taine, ceea ce este gresit.
  Am adresa de e-mail a Pr. Sava pe care tot dvs. mi-ati dat-o si i-am pus cateva intrebari in engleza, legate de Conferintele pe care le-a facut in Romania anul acesta dar din pacate nu am primit nici un raspuns.
  Va multumesc frumos pentru informatii!

  Doamne ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*