Gheron Sava Lavriotul: Botezul într-o SINGURĂ afundare NU e valabil! Răspuns la acuzația mincinoasă făcută de părintele Matei Vulcănescu (audio și transcript)

Ioana: Doamne ajută! Binecuvântați, părinte Sava!

Gheron Sava: Domnul!

Ioana: Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că ne sunteți alături, ajutându-i pe oamenii din România cu învățături din Sfintele Canoane. Astăzi aș vrea să discutăm despre problema botezului, despre condițiile necesare pentru ca un botez să fie valid. L-am văzut de curând pe părintele Matei Vulcănescu aducându-vă acuzații false, spunând că ați afirmat că dacă un preot face botezul într-o singură afundare, atunci botezul este valid. Dar nu ați afirmat niciodată că este valabil botezul într-o singură afundare și vrem să clarificați.

Gheron Sava: Sunt surprins să aud asta deoarece nu am spus niciodată că este valabil botezul într-o singură afundare. Dacă preotul face botezul într-o singură afundare, botezul nu este valid și trebuie repetat, chiar dacă preotul care a săvârșit botezul este ortodox. Poate că părintele Matei a văzut discuția despre botez din interviul cu Dragoș, dar eu nu am spus niciodată că este valabil botezul într-o afundare, ci am citit Canonul 50 Apostolic. Nimic mai mult. Este o mare minciună această acuzație a părintelui Matei și sunt surprins. Nu mă așteptam vreodată la așa ceva din partea lui. Știu că este împreună cu părintele Theodoros Zisis și că nu urmează Sfintelor Canoane și nici Sfinților Părinți, promovând o altă minciună (n. neobligativitatea Canonului 15 constituie blasfemie). Dar nu mă așteptam ca părintele Matei să mintă atât de mult. Îi înșeală pe oameni. De aceea dau acest răspuns public, deoarece mă acuză de ceva ce nu am spus. Și nu este posibil să susținem ceva diferit față de ceea ce spun Sfinții Părinți. Nu am fost și nu vom fi niciodată împotriva Sfinților Părinți.

Ioana: Părintele Matei mai spune că trebuie să repetăm botezul în cazul în care preotul nu acoperă tot trupul persoanei cu apă – deși avem modul corect de a boteza, prin trei afundări, nu printr-una singură.

Gheron Sava: Dacă susținem acest lucru, înseamnă că majoritatea oamenilor nu sunt botezați, iar preoții care au fost, la rândul lor, botezați astfel, nu sunt de fapt preoți. Nu este așa. De exemplu, dacă la Taina Căsătoriei, preotul va scurta din slujbă și nu va rosti toate rugăciunile, acest lucru nu înseamnă că Taina Cununiei nu s-a săvârșit în cazul acelor persoane. Sau dacă la savârșirea unui Botez, slujba a fost scurtată, nu înseamnă că Taina Botezului este nevalabilă, deoarece de multe ori nu știm exact ce rugăciuni au fost omise de preot. De aceea, Sfântul Cosma Etolul a spus că preotul trebuie să se asigure că persoana care se botează intră complet sub apă. Altfel, dacă acest lucru nu se întâmplă, diavolul poate prinde putere asupra acestei persoane. Sfântul Cosma nu a spus că această persoană este nebotezată sau că trebuie repetat botezul în cazul acesta. Dacă modul de a boteza este corect, având drept bază cele trei afundări, atunci botezul nu trebuie repetat. Este o greșeală faptul că trupul nu este acoperit cu totul de apă. Nu am spus că acest lucru este lipsit de importanță și nici că nu ne pasă. Botezul trebuie făcut așa cum au spus Sfinții Apostoli. Dar dacă trupul nu este acoperit cu totul de apă, nu înseamnă că botezul nu este valid. Dar nu este adevărat faptul că aș fi spus că botezul într-o singură afundare este valabil, după cum mă acuză părintele Matei. Și sunt foarte surprins.

Ioana: Ce se întâmplă atunci când preotul face botezul de urgență, în situații speciale, fără apă sau cu puțină apă?

Gheron Sava: Atunci copilul este botezat. Botezul este considerat valid.

Ioana: Iar preotul rostește cele trei nume ale Sfintei Treimi și execută mișcarea de afundare de trei ori, nu doar o dată.

Gheron Sava: Exact. Dacă mișcarea este făcută o singură dată, și nu de trei ori, cum ar trebui, ATUNCI BOTEZUL NU ESTE VALID. Niciodată nu am spus că este valabil botezul printr-o singură afundare. Am vrut să vin cu o clarificare în această problemă. Iar părintele Matei Vulcănescu trebuie să-și ceară iertare de la oameni pentru minciunile pe care le spune și pentru acuzațiile pe care ni le aduce. Nimeni nu trebuie să urmeze spuselor unor astfel de persoane, ca părintele Matei, deoarece îi înșeală pe oameni.

Ioana: Vă mulțumim pentru ajutor, Gheronda. Vă mulțumim că ați spus adevărul.

Vă așteptăm în continuare să fiți alături de oamenii din România și să veniți cu învățături și clarificări despre Sfintele Canoane.

Gheron Sava: Bineînțeles.

Ioana: Doamne ajută!

Gheron Sava: Doamne ajută! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Vedeți și:

Gheron Sava Lavriotul despre întreruperea totală a comuniunii cu ereticii în lumina Sfintelor Canoane și a Sfinților Părinți

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*