Părintele Matei Vulcănescu minte și calomniază! Niciodată nu am afirmat că botezul într-o singură afundare este valid!

Dovada:

https://romanortodox.info/parintii-din-sfantul-munte-explica-de-ce-au-intrerupt-comuniunea-cu-parintele-ciprian-staicu-video/

Extras din interviu (min 15.14 – min. 19.40):

“Dragoș: Întorcându-ne la problema botezului, într-un articol, Părintele Ciprian a menționat canonul 50, iar canonul 50 era motivul principal, era pentru el baza pentru a predica această inovație a rebotezării, acest mod de a reboteza. Deci, mergând mai în detaliu, în canonul 50 se spune că dacă un episcop sau un preot nu va face botezul cu cele trei afundări, dacă un episcop sau un preot va face botezul DOAR cu o singură afundare, atunci această persoană trebuie caterisită. Iar în tâlcuirile canonului se spune că un botez făcut printr-o singură afundare nu este botez, nu este considerat un botez, deci, în fapt, canonul tratează situația pentru o singură afundare. Și, din păcate, Părintele Ciprian nu a înțeles asta și a extins acest canon la situația în care, așa cum se întâmplă în acești ani și cu mulți ani în urmă, preoții fac botezul fără cele trei afundări, dar prin udare cu apă de trei ori și rostind cele trei nume: al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Cum arată acest canon în Pidalionul din greaca veche? De fapt, întrebarea este: ce ne spun Sfinții Părinți, cum putem ști dacă un botez este valid?

Gheron Sava: Aceasta este problema: că Părintele Ciprian spune că este doctor în teologie, dar, de fapt, nu știe teologie. Și tot ceea ce a învățat, a învățat de la Părinții din Sfântul Munte. Pentru că nu știa nimic când l-am cunoscut. Iar acum vrea să explice Canoanele fără să știe ce au spus tâlcuitorii, Sfinții Părinți care au tâlcuit Canoanele, despre aceste lucruri. Aș putea să vorbesc o oră despre asta, dar mi-ar plăcea cu adevărat, ca atunci când spun aceste lucruri să fie și el de față, să discutăm împreună, iar oamenii să asculte. Deoarece el vorbește pe la spatele meu, și nu de față cu mine. Nu are destul curaj ca să vorbească de față cu mine, deoarece știe că tot ceea ce spune este o minciună și încearcă să susțină lucruri care nu pot fi susținute.

Deci, în primul rând, acest canon vorbește despre cineva care este botezat printr-o singură afundare, în numele lui Dumnezeu, nu în numele Sfintei Treimi. În al doilea rând, Părintele Ciprian spune ceva total diferit de canonul 50. Preoții botează rostind cele trei nume: al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Este complet diferit. Iar Sfinții Părinți spun că, dacă avem preoția, dacă ești un preot canonic și botezi rostind aceste trei nume: al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, botezul este valid. Nu am spus că este corect dacă nu sunt făcute scufundările, dar, chiar dacă nu sunt făcute, chiar dacă trupul nu este scufundat cu totul, botezul este valid.”

Părintele Matei este mincinos, aruncă cu acuzații neadevărate pentru a-l denigra pe părintele Sava și pe toți cei care nu acceptă teoriile greșite ale părintelui Theodoros Zisis. Este o blasfemie să spui că sunt opționale Canoanele. Iar despre repetarea botezului în cazul în care avem cele trei afundări, dar preotul face o greșeală, neacoperind cu apă tot trupul persoanei care se botează, nu avem niciun Canon care să ne spună că acest botez trebuie repetat!

Părintele Matei Vulcănescu trebuie să își retragă acuzațiile mincinoase din acest video!

1 Comment

  1. Doamne ajuta!

    Pr. Matei Vulcanescu este nu numai un mincinos prin faptul ca nu aduce probe si argumente clare la ceea ce afirma dar el este si eretic. El impreuna cu Pr. Teodor Zisis sunt in erezie prin pomenirea episcopului locului. Sf. Apostol Pavel spune ”Credinta fara fapte este moarta” deci daca ei marturisesc despre dreapta credinta dar numai prin vorbe, nu si prin fapte totul este in zadar. Nu poti avea numai iconomie fara sa ai si acrivie, ca altfel ai comuniune cu ereticii. Tot ce a spus in video este o minciuna specific ereticilor si ecumenistilor. Cel mai dureros este cand te ataca cei de aproape, care in mod normal daca ar fi fost in dreapta credinta nu ar trebui sa o faca, ci ar fi trebuit sa-i atace pe cei cazuti in erezie si apostazie.
    In Conferintele Pr. Sava este spcificat clar cum trebuie sa se faca Taina Sf. Botez, conform Sf. Canoane prin trei afundari in numele Tatalui, a Fiului si a Sfantului Duh iar preotii care fac Taina Sf. botez prin stropire sau numai o afundare trebuie caterisiti.

    Doamne ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*