Despre situația Părintelui Cristian Călugăru. Canonul 31 apostolic ne arată că un preot nu poate fi caterisit pentru schismă decât dacă este chemat de 3 ori și se dovedește că a greșit și nu se pocăiește

Părintele Cristian Călugăru nu mai susține teoria căderii automate din har. Vedeți cele declarate public de Părintele Cristian:

Părintele Cristian Călugăru despre validitatea hirotoniei sale

Orice Sinod Ortodox, care se desfășoară după dreptate și Adevăr, conform Tradiției Bisericii, i-ar da iertare unui preot care a susținut o perioadă teoria căderii automate din har, dar în cele din urmă a făcut pocăință publică pentru această greșeală teologică. Noi nu suntem episcopi să oprim un preot de la slujire pentru o greșeală pe care acum a înțeles-o. Și ar fi cu atât mai nedrept, întrucât multe persoane, inclusiv Părintele Ciprian Staicu, au afirmat că, după Sinodul din Creta, episcopii ecumeniști și-au pierdut harul de la hirotonie.

Pr. Ciprian Ioan Staicu: „Cei care ați semnat trădarea Bisericii în Creta, cu semnătura voastră ați aruncat la gunoi harul primit la hirotonie”.

Sursa: http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2016/08/08/daca-vrem-sa-ramanem-cu-hristos-trebuie-sa-avem-mult-echilibru-staretul-macarie-de-la-schitul-oituz/

Iată ce spun Sfintele Canoane:

CANONUL 31 apostolic (OSÂNDIREA SCHISMEI)

Dacă vreun presbiter, desconsiderând pe propriul său episcop, ar face adunare osebită (separată) şi ar pune (aşeza) alt altar, nevădindu-l cu nimic vrednic de osândă pe episcopul său în privinţa dreptei credinţe şi a dreptăţii, acela să se caterisească ca iubitor de stăpânire, căci este tiran (uzurpator). De asemenea şi ceilalţi clerici, şi (anume) câţi se vor adăuga (ataşa) lui, iar laicii să se afurisească. Dar acestea să se facă numai după una şi a doua şi a treia stăruinţă (poftire la ordine) din partea episcopului.

(Canoanele conexe: 6 sin. II ec; 3 sin. III ec; 18 sin. IV ec; 31, 34 Trul.; 6 Gang.; 14 Sâni.; 5 Antioh.; 10, 11 Cartag.; 13, 14, 15 sin. I-II) 

Să urmărim și buna-intenție a Părintelui Cristian, care face toate demersurile necesare:

https://romanortodox.info/lamuriri-in-plus-in-apararea-parintelui-cristian-ionut-calugaru/

PDF: Gheron-Sava-despre-Parintele-Cristian-Calugaru.pdf

Un ultim apel pe care îl mai facem, pentru a vedea buna-intenție a Părintelui Cristian și nedreptatea ecumeniștilor, este să citim cu atenție ceea ce spune Sfântul Teodor Studitul despre încrederea care trebuie să existe între toți ortodocșii. Să cercetăm cele de cercetat cu dreptate, conform Canoanelor și conform Sfinților Părinți, să nu pretindem că avem atribuții care sunt mai presus de Sfintele Canoane.

Învățături folositoare celor care întrerup comuniunea cu ereticii. Sfântul Teodor Studitul

Cine are în continuare nedumeriri despre Părintele Cristian, poate merge mai departe cu cercetarea, poate afla de la martori și din cele declarate public de Părintele Cristian:

1. dacă Părintele Cristian a predicat împotriva Ecumenismului înainte de a se îngrădi de Episcopul ecumenist;

2. dacă Părintele Cristian a aplicat Canonul 15, I-II Constantinopol, Canon menționat și în articolele Părintelui Cristian apărute pe internet (în pofida greșelii teologice pentru care a făcut pocăinţă publică);

3. dacă Părintele Cristian a continuat sau nu să slujească după ce s-a îngrădit de erezie, aplicând Canonul 15;

4. dacă învățătura predicată de Părintele Cristian în prezent este ortodoxă.

Hristos nu ne lasă neputincioși, în orice moment din istorie ne-am afla, există soluții pentru a vedea dacă trebuie sau nu să primim comuniunea cu cineva, dacă trebuie să ne împărtășim sau nu de la un preot anume. Granițele comuniunii dintre noi sunt stabilite de către Sfânta Tradiție a Bisericii, Sfintele Canoane și Sfinții Părinți.

Adevărul este întotdeauna învederat.

1 Comment

  1. Sa ne rugam, deci, sa fim luminati de Duhul Sfant si sa avem intotdeauna discernamant in alegerea noastra duhovniceasca.
    Doamne ajuta! Slava Tie, Hristoase Dumnezeul nostru, pentru ca ne indrepti mereu pe cai drepte si ne aperi de erezie si neintelegere!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*